ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

Λίγοι λαοί έχουν ταυτιστεί τόσο με τη θάλασσα όσο οι Έλληνες. Τα περίπου 13.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής καθιστούν το θαλάσσιο στοιχείο πρωταγωνιστή στο ελληνικό τοπίο, έχοντας καταστήσει τη θάλασσα κεντρικό κομμάτι της ζωής των περισσότερων Ελλήνων.

Πολλά από τα σχεδόν 2.000 νησιά μοναδικής ομορφιάς που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια έχουν αποτελέσει διαχρονικά πηγή φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, ενώ έχουν αναδείξει πολλές οικογένειες ναυτικών, οι οποίοι με το πάθος και την πίστη τους στη θάλασσα κατάφεραν να αναδειχθούν διεθνώς σε καταξιωμένοι πλοιοκτήτες.

Χάρη στη ραγδαία βελτίωση της ποιότητας των συγκοινωνιών αλλά και στην κάθετη πτώση των τιμών μετακίνησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σταδιακά αναπτύχθηκε η έννοια του μαζικού τουρισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν την Ελλάδα, ιδιαίτερα τα νησιά και τις ακτές της.

Ωστόσο, η τουριστική ανάπτυξη –όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου– πέρα από τα προφανή θετικά αποτελέσματα, στις περισσότερες περιπτώσεις προκάλεσε σημαντική αλλοίωση του τοπίου.

Οι καρτ-ποστάλ πέρα από «εκπρόσωπος» της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν συχνά και τη μοναδική απεικόνιση αρκετών ελληνικών τοπίων κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, πριν την έκρηξη του τουρισμού.

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ελληνικά λιμάνια και παραθαλάσσιες πόλεις μέσω καρτ-ποστάλ που χρονολογούνται από το 1900 μέχρι και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Shares
Shares