ΠΛΟΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ

Η δημιουργία της μεγάλης ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας μεταπολεμικά, πέρα από την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων προπολεμικής κατασκευής και πλοίων τύπου Liberty, βασίστηκε στις αθρόες ναυπηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Aπό το 1949 μέχρι τις αρχές του 1967, την εποχή δηλαδή που ξεκίνησαν οι παραδόσεις των πρώτων φορτηγών πλοίων τύπου Freedom και αργότερα των SD-14 –που κατασκευάστηκαν τότε για να αντικαταστήσουν τα γηρασμένα Liberty– 67 ελληνικοί όμιλοι παρέλαβαν 282 πλοία μεταφοράς γενικών φορτίων, υψηλής ποιότητας και πρωτοποριακών προδιαγραφών. Oι περισσότεροι από αυτούς τους ομίλους εξακολουθούν και σήμερα, μισό αιώνα μετά, να έχουν έντονη παρουσία στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα.

Τα πλοία αυτά, σε συνδυασμό με τα Liberty, προσέφεραν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές ενισχύοντας διαρκώς την παρουσία των Ελλήνων, με αποτέλεσμα η ελληνική εμπορική ναυτιλία να κατακτήσει την παγκόσμια πρωτιά στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Από τα 282 αυτά πλοία, τα 190 κατασκευάστηκαν σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά σε ναυπηγεία του Hνωμένου Bασιλείου που διατηρούσε ακόμα την πρωτοκαθεδρία στις ναυπηγήσεις, ενώ 92 σε ναυπηγεία της Ιαπωνίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία του ιαπωνικού ναυπηγικού “θαύματος” στη διάρκεια των επομένων δεκαετιών.

Mε εξαίρεση τρία πλοία που κατασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη του γαλλικού νηογνώμονα Bureau Veritas, το σύνολο των παραπάνω νεότευκτων πλοίων κατασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη του βρετανικού και του αμερικανικού νηογνώμονα Lloyd’s Register of Shipping και American Bureau of Shipping αντίστοιχα.

Τα φορτηγά πλοία που παρουσιάζονται στην παρούσα ενότητα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα των πρωτοβουλιών των Ελλήνων εφοπλιστών με σκοπό την ανασυγκρότηση του εμπορικού στόλου τους μετά την απώλεια του 75% της δύναμής του στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι επενδύσεις αυτές έγιναν χωρίς την παραμικρή κρατική ενίσχυση –όπως άλλωστε όλες οι επενδύσεις Ελλήνων σε εμπορικά πλοία διαχρονικά– και με δανεισμό αποκλειστικά από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Shares
Shares