Target Group

Ο όμιλος Target ιδρύθηκε το 1986 από τον Αντώνη Ε. Κομνηνό. Γεννημένος στον Πειραιά, αλλά με καταγωγή από τη Σύρο όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του Εμμανουήλ (1912-2006), ο Αντώνης Κομνηνός πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ελληνογαλλική Σχολή «ο Άγιος Παύλος» στον Πειραιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 12ετούς φοίτησής του, παρακολουθούσε από κοντά το επιχειρηματικό έργο του πατέρα του, ο οποίος από τα χρόνια του μεσοπολέμου είχε αναπτύξει μαζί με τον αδελφό του Αντώνιο αξιόλογη εμπορική και ναυτιλιακή δραστηριότητα στον Πειραιά, έχοντας υπό τη διαχείρισή τους καΐκια και μότορσιπς που δρομολογούνταν στις γραμμές της Σύρου, της Παροναξίας, της Αμοργού και άλλων νησιών του Αιγαίου, φθάνοντας μέχρι και τη Ρόδο. Περνώντας τα περισσότερα καλοκαίρια στην έδρα της οικογενειακής επιχείρησης στην οδό Γούναρη, ο νεαρός Αντώνης βίωσε τη μεταπολεμική ανάπτυξη του Πειραιά και τη σταδιακή του μετεξέλιξη σε ναυτιλιακό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Ωστόσο, με την είσοδο των ferries στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια της Ελλάδας λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η δραστηριότητα της φορτηγού ακτοπλοΐας άρχισε να υποχωρεί με γρήγορους ρυθμούς. Έτσι, με την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1964, ο Αντώνης Κομνηνός προσανατολίστηκε προς το χώρο της ποντοπόρου ναυτιλίας που είχε ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον του μεγαλύτερου αδελφού του Κώστα. Εκπλήρωσε αρχικά τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις υπηρετώντας επί μια τριετία ως έφεδρος σημαιοφόρος στο Λιμενικό Σώμα, αντλώντας παράλληλα σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες γύρω από τη λειτουργία ενός Σώματος στενά συνδεδεμένου με το ναυτιλιακό έργο των Ελλήνων. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και επί μια διετία φοίτησε στο City of London College, με σκοπό τη διεύρυνση των γνώσεών του γύρω από τη διαχείριση της ποντοπόρου ναυτιλίας εργαζόμενος part-time σε διάφορα ναυτιλιακά γραφεία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1971 εργάστηκε κοντά στον αδελφό του, ο οποίος από το 1968 είχε ξεκινήσει με επιτυχία την επιχειρηματική του διαδρομή στην ποντοπόρο ναυτιλία. Η εταιρεία σημείωσε σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια διαχειριζόμενη πλοία όλων των κατηγοριών και ιδιαίτερα δεξαμενόπλοια, bulk carriers και πλοία ψυγεία.

Στα τέλη του 1986, ο Αντώνης Ε. Κομνηνός αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία στον ναυτιλιακό χώρο ιδρύοντας τον όμιλο Target, ο οποίος αρχικά απέκτησε και διαχειρίστηκε κυρίως πλοία ψυγεία. Με τον συγκεκριμένο τύπο πλοίου η εταιρεία σημείωσε αξιόλογη πρόοδο τα επόμενα χρόνια, ενώ στη συνέχεια ο στόλος της εμπλουτίστηκε και με πλοία άλλων τύπων, και συγκεκριμένα bulk carriers και containerships, αντικαθιστώντας σταδιακά τα κλασικά φορτηγά ψυγεία.

Το βήμα που οδήγησε στην αλματώδη εξέλιξη του ομίλου στη νέα χιλιετία πραγματοποιήθηκε το 2000 με την τοποθέτηση παραγγελίας στα ναυπηγεία Samho Heavy Industries της Νοτίου Κορέας για την κατασκευή τεσσάρων bulk carriers, 75.000 dwt το καθένα, σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή. Στη διάρκεια της επόμενης 15ετίας –και αφού η παγκόσμια ναυτιλία γνώρισε τις καλύτερες μεταπολεμικές επιδόσεις της από πλευράς ναύλων– ο διαχειριστικός όμιλος του Αντώνη Κομνηνού κατόρθωσε όχι μόνο να ισχυροποιήσει τη θέση του στο χώρο των μεταφορών ξηρού φορτίου με τη ναυπήγηση έξι ακόμα bulk carriers, αλλά και να διεισδύσει δυναμικά στις πετρελαϊκές μεταφορές με την ίδρυση το 2007 της διαχειρίστριας εταιρείας Horizon Tankers, στο στόλο της οποίας έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί 12 νεότευκτα δεξαμενόπλοια.

Πέρα από την ενασχόλησή του με τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, ο δημιουργός του ομίλου Τarget –που έχει διαχειριστεί από τη σύστασή του το 1986 περί τα 100 πλοία διαφόρων τύπων– επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και των τεχνών, ενώ πραγματοποιεί σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο μέσω της δράσης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αντώνης Ε. Κομνηνός.

Shares
Shares